13.11.13

GARNEK ESTETYCZNY

Wikipedia definiuje garnek jako naczynie kuchenne służące do gotowania lub duszenia potraw, najczęściej w kształcie cylindra, z dnem i dwoma uchwytami. Ja bym dodała jeszcze jeden aspekt  - estetyczny. To, że naczynie - jasne, że do gotowania - oczywiście, ale garnek to przecież ozdoba kuchni. Mam nawet podejrzenia, że jedzenie przygotowywane w ładnych garnkach smakuje jakoś lepiej ;) Poniżej kilka propozycji, które baaardzo chętnie widziałabym u siebie w kuchni. Ta ostatnia to mój poczciwy Olkusz, biały emaliowany komplet, którego obecnie używam i który jak dla mnie spełnia wszystkie założenia definicji. Łącznie z estetyczną :)





















9 komentarzy:

  1. Nie wiedziałam że olkusz ma taki ładny design. Od zawsze kojarzył mi się a garnkami w jakich gotowała moja babcia - tradycyjny kształt z czarnymi emaliowanymi pokrywkami ;-)
    A Tobie jak się gotuje w nowym olkuszu? Potrawy nie przywierają? Ja właśnie jestem na etapie poszukiwań jakiegoś ciekawego kompletu, który podobnie jak u Ciebie musi spełniać również kryterium estetyczne :-)
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, Olkusz kojarzy się z tradycyjnymi garnkami, zresztą do teraz w ofercie mają dużo takich kwiecistych ,pękatych modeli. Mój Olkusz ma już prawie dwa lata. Seria nazywa się flox i zrobili mi ją na zamówienie w kolorze białym, bo w sprzedaży takiego koloru z tej serii nie było :) Jestem bardzo zadowolona, dobrze mi się w nich gotuje no i emaliowane garnki są na pewno zdrowsze niż te stalowe. Cena też działa na ich korzyść :) Polecam stronę www.emalia.pl , na której jest cała ich oferta, może uda Ci się znaleźć coś ciekawego :)

      Usuń
  2. Zgodzę się z Tobą, inaczej nie przykładalibysmy wiekszej wagi przy wyborze garnkow.... Ja przywiązuje zawsze :)
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie jest mieć coś, co na co dzień cieszy oko, nawet jak to tylko zwykły garnek :)

      Usuń
  3. Powiem Ci, ze ten Twoj Olkusz wymiata:) ogromnie mi sie podobaja te garnki:) ja uzywam ingenio - jakos sie juz tak przyzwyczailam, no i odczepiana raczka - jak dla mnie rewelacja w uzyciu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ingenio na pewno jest bardziej zaawansowany, ale na Olkusz nie narzekam :) Chciałam białe garnki i to była jedyna opcja jeśli chodzi o biel, fajny kształt i dość dobrą cenę. A to, że emaliowane to tylko dodatkowa zaleta, chociaż przyznam, że czasem, jak coś chcę podsmażyć przed gotowaniem to lubi lekko przywierać. Tak czy siak, gdybym teraz miała kupować, pewnie też wybrałabym Olkusz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Te z Olkusza są genialne - po jednym z Twoim postów chciałam na ich stronie kupić dzbanek emaliowany, ale wyprzedany;(

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzbanek kojarzę, szkoda, że już się nie załapałaś, ale może warto zadzwonić i zapytać czy i gdzie go można jeszcze kupić.Ja też robiłam swoje garnki na specjalne zamówienie, bo białych już nigdzie nie było, przestali je produkować. Olkusz ma naprawdę fajne rzeczy, niestety trzeba się przekopać przez masę pękatych, babcinych garnków w kwiatki żeby wyłowić te perełki :)

    OdpowiedzUsuń